Jarní ABL je již minulostí

18.06.2019 08:03

(HaLa+Zd) tento článek, s dovolením autora, přebírám od Ládi H., který vše popsal velmi přesně a podrobně a já mu tímto velice děkuji, že mi s informováním široké bowlingové veřejnosti pomohl...

"Máme za sebou další společný výjezd  mimo region, tentokrát nás přivítaly Pardubice. Po půlroční pauze jsme se opět zúčastnili celostátního finále ABL, kam kromě nás zavítalo dalších 35 našich soupeřů.

A jak to dopadlo?

Já myslím, že dobře, i když jsme opět nedokázali překonat nástrahy bojů ve skupině. Začalo to kvalifikací, ve které jsme skončili 6., což znamená, že jsme evidentně dříve než 30 týmů pochopili, s jakými koulemi máme hrát. Tady se ukázalo, že náš omezený arzenál koulí nám zamotal hlavu podstatně méně, než ostatním, kteří v kvalifikaci ještě hledají správné koule pro další průběh finále. Naše první hra 608 byla 3. nejlepším vstupem do soutěže. Tady se nepochybně projevilo to, že Zdenda celý pátek vypékal své 2 koule. Já jsem přispěl tím, že jsem nasadil abralonem zdrsněný povrch 10 let starého BURNA, kterému se při posledním vypékání v Praze upřímně smáli Pavel Čermák a Jarin Lorenc - jedná se prý o vykopávku vhodnou spíše pro umístění v bowlingovém muzeu. Michal v první hře ukázal, jak hraje správný rovinář. V době, kdy jeho kolegové excentristé teprve čtou dráhy, podrží je svojí hrou - ta hra byla 213. To excentristům přináší klid a pohodu do toho jejich hledání nejlepších koulí pro dané mazání..

Jakožto 6. po kvalifikaci jsme byli nasazeni do skupiny F, kam se k nám dále dostali po kvalifikaci 12. Nevyzpytatelní, 24. FIRO-tour B a 31. BT Notaxo L. Děvčata z BT Notaxo jsme v poklidném zápasu přejeli 5:0, což byl nadějný vstup do skupinových bojů. Pak jsme prohráli 1:4 s Nevyzpytatelnými, kteří hrají skvěle a za něž nastupuje nejlepší hráč včerejšího dne Lukáš Jelínek (včera průměr 222,67). A pak přišel vrchol našeho včerejšího snažení a troufám si říci, že jeden ze zápasů, který přitáhl pozornost většího počtu lidí přítomných na herně. Hráli jsme s FIRO-tour B a vědělo se, že kdo vyhraje alespoň 3:2, postupuje ze skupiny z 2. místa. Byl to boj do posledního frame, já a Michal jsme vyhráli, Zdenda prohrál, takže jsme vedli 2:1. Po sečtení kuželek jsme vyhráli 552:550, ale radovali se soupeři, protože věděli, že mají handicap 20 na 1 hru (2 hráči přes 60 let a 1 hráč juniorského věku). Tím byly připsány 2 body soupeři a my jsme mohli balit, přestože jsme měli 8 bodů stejně jako druzí. Navíc jsme v tu dobu patřili do top 10 v hodnocení denního průměru družstva. Později, kdy už dráhy oschnuly, se přes nás některé týmy přehouply, ale i tak jsme včera s průměrem 550,80 byli na pomyslném 11. místě a toho si já osobně určitě cením.

V konečném hodnocení jsme obsadili 20. místo, což je naše historicky nejlepší umístění, doposud jsme byli nejlépe 21. v našem prvním finále v Chomutově. Kdo by tomuto nechtěl zatleskat? Já tedy tleskám.

I my jsme přispěli ke vzorné reprezentaci regionu. Bylo dobré, že jsme byli jediní, kteří po skupinách smolně nepostoupili dále mezi nejlepších 18 týmů. Dále postoupili holky z Falk A (celkově 17.), Zíchov Pukls X (11.) v čele s bratrem (Petrem H.) a samozřejmě Bombers (7.). To je možná dobrá zpráva pro leden příštího roku, až v regionu budeme řešit, kdo pojede na další celostátní finále ABL. Mohlo by to zřejmě být 5 týmů místo nynnějších 4.

Zajímavý je pohled na individuální výkony jednotlivců. Mazání zjevně nebylo lehké, když jen 9 borců překonalo průměr 200. Jak už píši výše, nejlepším ze 114 zúčastněných byl Lukáš Jelínek, bratr byl 5. s průměrem 204,88; Venca Rác 18. s průměrem 191,22; já byl 30. s průměrem 187,20; Dan Čížek 34. s průměrem 186,11; Zdenda 35. s průměrem 184,60; Vavřinec Hradil 38. s průměrem 183,44; a Michal 45. s průměrem 179. (Ten dokázal vyhrát všechny své souboje ve skupině!) Koukněte, kolik naházeli jinak velmi dobří hráči, například Lukáš Hurych, Aleš Drábek, Kolář Jan st., Jana Lébrová a především reprezentant Jirka Hindrák. Neuvěřitelně zajímavé je to, jak skvěle hráli hráči družstva Notaxo B a přitom celkově skončili jako tým 19., tedy o příčku před námi. 
  2. Ladislav Šimánek - 218,33
  3. Ladislav Švec - 213,40
10. Stanislav Semerák - 198,25
12. Michal Dobiáš - 196.
Tito 4 borci váleli, vyhráli s obrovským náskokem kvalifikaci, ale pak nestačili ve skupině na budoucí vícemistry Matrix a především na bratra a jeho Zíchovské kolegy, kteří celou skupinu vyhráli. A při tom s bratrem hrál Libor Soukup s 60. nejlepším průměrem - 173,38 a Jan Martan se 72. nejlepším průměrem - 171. Jak je toto možné? Bratr zkrátka umí svým kolegům fantasticky pomoci. Ten by se nám hodil!!! Uvidíme, co bude dál. Tímto máme za sebou další půsezónu, kterou můžeme považovat za úspěšnou. Příští sezónu zahájíme boji v 1. lize ABL a když budeme hrát průměr přes 550 jako včera, nemáme se čeho bát!"